Meest gestelde vragen


Selecteer uw product...

Coatings Voegkitten Isolatieschuim (PU) en reinigers
Vochtopnemers


Coatings

Liquid Rubber

Waarom moet ik bij het herstellen van een plat dak 2 lagen Liquid Rubber aanbrengen?

De nodige laagdikte om de waterdichtheid te garanderen bedraagt 700 à 1000 ml/m². Om dit te bereiken zijn voor Liquid rubber 2 lagen nodig. Met "Rubson Elk Weer", dat iets visceuser is, kan men deze hoeveelheid in 1 laag aanbrengen.

Elk Weer

Wat is het verschil tussen Rubson Elk Weer en Rubson Liquid Rubber?

Elk Weer is iets geconcentreerder dan Liquid Rubber. Dit heeft 2 belangrijke voordelen:

  1. Elk Weer kan ook op een niet totaal droge ondergrond aangebracht worden
  2. De nodige hoeveelheid product (ongeveer 700 ml/m²) kan in 1 laag aangebracht worden.

Roof Protection

Is het gebruik van de Roofprimer absoluut noodzakelijk?

Het doel van de primer is de ondergrond te fixeren. Voor kunstleien is dit in alle gevallen noodzakelijk. Omdat losliggend materiaal niet steeds met het blote oog waarneembaar is, is het gebruik van de primer best in alle gevallen aan te bevelen.

Liquid Metal & Alu

Waarom moet Liquid Metal onmiddellijk verwerkt worden?

Liquid Metal is een 2-component product. Na doorboring van het deksel wordt de verharder met het produkt gemengd. Hierna moet het product binnen de 90 minuten verwerkt worden. Vandaar is het aangeraden om met de kleinere verpakking (770 ml) te werken. Tevens is de verwerkbaarheid langer bij koeler weer en is het dus best om het product niet te gebruiken als het zeer warm is.

Waartoe brengt men Liquid Alu aan op rubbercoatings zoals "Rubson Elk Weer" of "Rubson Liquid Rubber"?

Liquid Alu beschermt de rubbercoating tegen UV-straling en verlengt hierdoor de levensduur. Tevens heeft Liquid Alu een reflecterend effect waardoor het de warmtopname beperkt.

Spécial Façades

Wat is het verschil tussen Special Façades en Silicon Cryl?

Beide produkten hebben een vochtwerende functie en laten de gevel ademen. Daar waar Silicon Cryl een verf is is Special Facades een pleistercoating die door haar elasticiteit een zeer hoog scheuroverbruggend vermogen heeft en een meer renoverende, enigszins gereliëfeerde, afwerking biedt.

Invisible

Hoe kan men vlekken Invisible verwijderen?

Eenmaal opgedroogd is Invisible enkel mechanisch te verwijderen. Vandaar is het absoluut noodzakelijk alle niet te behandelen oppervlakten, zoals ramen en dorpels, af te dekken. Tevens zorgt men er best voor steeds een solventvochtige doek bij de hand te hebben om na het morsen het produkt onmiddellijk te kunnen wegvegen voor opdroging.

Kan ik Invisible overschilderen?

Invisible is niet overschilderbaar. Wil men toch een geschilderde eindafwerking, dient men van bij aanvang een ademende en vochtwerende verf te gebruiken, zoals Rubson Silicon Cryl of Rubson Special Façades.

Wanneer moet ik de behandeling met Invisible herhalen?

De gemiddelde levensduur bedraagt 8 jaar. Hoe poreuzer de gevel, hoe meer produkt men nodig zal hebben maar ook hoe langer de levensduur. U kunt de noodzaak tot herbehandelen bepalen door water tegen de gevel te gooien en te kijken of het parelend effect verdwenen is.

Vanaf wanneer kan ik mijn met Invisible behandelde muur opnieuw schilderen?

Gemiddeld is dit 8 jaar. U kunt dit nagaan door een glas water tegen de gevel te gooien en te kijken of het parelend effect verdwenen is.

Fluid Injection

Wanneer mag ik de geboorde gaten dichtmaken?

De geboorde gaten hebben enkel een functie bij het inbrengen van het product. Vandaar dat ze bv. de volgende dag reeds gedicht mogen worden.

Moet ik de muurbezetting verwijderen?

Zeker tot de hoogte waar het vochtprobleem optreedt is het aangewezen de bezetting te verwijderen. Dit verkort de droogtijd van de muur. Bovendien is de hechting op de natte muur slecht zodat het in elk geval aangewezen is de bezetting te vernieuwen, wel na de droogtijd van de muur.

Wanneer mag ik de muur vopnieuw bezetten, behangen of schilderen?

De barrière die het opstijgend vocht tegenhoudt is werkzaam vanaf 24 uur na de behandeling. De droogtijd van de muur zelf kan echter wel enkele maanden in beslag nemen. Voor een goede hechting van bezetting, behang en schilderwerk is een droge muur onontbeerlijk.

Waarmee verzeker ik best de afdichting van de pipetjes in de muur?

De meest practische oplossing is Rubson Super-Dicht, een waterdichte snelcement. Men kan ook een neutrale silicone (Rubson Bouw) gebruiken, maar de uithardingstijd is wel veel langer.

Anti-Salpeter

Wat is salpeter ?

Salpeter is zoutuitslag als gevolg van de salpeterbacterie die bepaalde bestanddelen uit de muur omzet naar zouten. Deze zouten migreren naar het muuroppervlak, waar het vocht verdampt en het zout uitkristalliseert.

Moet ik de salpeteruitslag met anti-salpeter verwijderen?

Anti-salpeter dient om de salpeterbacterie zelf te bestrijden. Om de zoutuitslag te verwijderen gebruikt U best Rubson Cement- en Zoutuitslagverwijderaar.

Kan salpeter ook buiten voorkomen?

Neen. Wel kan vergelijkbare zoutuitslag voorkomen. De oorzaak is echter niet de salpeterbacterie maar een transport van oplosbare zouten (van bv. niet totaal uitgereageerde mortel). Men gebruikt dus geen anti-salpeter als bestrijding maar wel de Rubson Zout- en Cementsluierverwijderaar.

Natte keldermuren

Moet ik Vochtige Keldermuren of Natte Keldermuren gebruiken?

Indien het probleem zich beperkt tot vochtontwikkeling (geen reëel fysieke waterindringing), kan men Vochtige Keldermuren gebruiken. Dit is een makkelijk toepasbare verf die op bijna alle ondergronden hecht. Wanneer er echter sprake is van instromend water is het nodig het product Natte Keldermuren te gebruiken. Dit is een aan te maken pleister die op poreuze ondergrond aangebracht moet worden, zodat bestaande verflagen verwijderd dienen te worden.

Vochtige keldermuren

Kan ik over Vochtige Keldermuren bezetten, behangen of schilderen?

Door het feit dat Vochtige Keldermuren een waterdichte barriere vormt is de behandelde muur niet meer absorberend. Hierdoor kan men hierover niet meer bezetten of behangen en is de muur niet meer overschilderbaar met de meeste verfsoorten.

Spécial Sol

Waarom moet ik de ondergrond met azijnzuur voorbehandelen?

De behandeling met azijnzuur heeft 2 doelen:

  1. Reinigen van de porieën van de ondergrond om deze maximaal beschikbaar te maken voor een goede hechting.
  2. Het eventueel neutraliseren van alkaliteit bv. als gevolg van bepaalde reinigingsproducten, eveneens om een goede hechting te bekomen.

Kan ik Rubson Special Sol ook gebruiken als behandeling van opstijgend vocht in de vloer?

Rubson Special Sol kan niet gebruikt worden om opstijgend vocht te bestrijden. Het is zelfs zo dat opstijgend vocht vaak de oorzaak is van een slechte hechting en afbladderen van de verf. Helaas bestaan er enkel bouwkundige oplossingen om opstijgend vocht in de vloer te verhelpen.

Welk type vloeren kan ik met Rubson Special Sol schilderen?

Rubson Special Sol is geschikt voor gebruik op harde poreuze vloeren, zoals o.a. beton, metselwerk, asbestcement, stenen en bakstenen. Zeer belangrijk is wel dat de vloer inderdaad poreus is, vandaar dat bv. gepolierde beton, gepigmenteerd beton of andere niet-poreuze ondergronden niet met Special Sol geschiderd kunnen worden.

Invisible terassen

Kan ik Invisible Terassen op alle soorten terrastegels gebruiken?

Neen. De voorwaarde is dat de tegels poreus (absorberend) moeten zijn. Als dit niet het geval is kan het product niet geabsorbeerd worden en veroorzaakt het een glanzende uitslag.

Anti-mos

Moet ik Anti-Mos steeds afspoelen?

Indien geen andere behandeling voorzien is, is het niet absoluut noodzakelijk het product af te spoelen en wordt het door de regen verwijderd. Wordt het oppervlak aansluitend behandeld met een vochtwerend product, dienen de dode mossen verwijderd te worden en wordt hierbij ook het product Rubson Anti-Mos weggespoeld.

Is Anti-Mos schadelijk voor planten?

Anti-Mos tast enkel bij rechtstreeks contact het loof van planten aan. De wortels worden echter niet aangetast zodat het product geen schade kan aanrichten door in de bodem te dringen.

Voegkitten

Sanitair Acrylbad en -Douche

Wanneer moet ik Sanitair Acrylbad en -douche gebruiken en wanneer Sanitair Tegels-Porselein?

Sanitair Acrylbad en -douche bevat specifieke hechtingsverbeteraars die de hechting op acryl en kunststoffen verhoogt. Voor deze materialen zal men dus steeds Acrylbad en -douche gebruiken. Voor steen, porselein en email kan men beide types gebruiken. Voor aluminium of natuursteen (vb. graniet) moet men wel een neutrale silicone (Rubson Bouw) gebruiken.

Universeel

Wat is het verschil tussen siliconen en acrylaten?

Acrylaten harden uit door verdamping van water (droging), terwijl siliconen juist water opnemen om uit te harden, nl. door het vormen van lange ketens. Siliconen hebben een iets hogere elasticiteit dan acrylaten. Verder zijn siliconen steeds glanzend of transparant, terwijl acrylaten mat zijn. Tenslotte zijn acrylaten overschilderbaar, siliconen niet.

Isolatieschuim (PU) en reinigers

All Seasons

Kan ik isolatieschuim toepassen bij koud weer?

Normaal isolatieschuim kan men toepassen vanaf 10°C . Men moet de bus dan wel voorafgaandelijk op temperatuur brengen, minimum tot 5°C liefst tot 20°C . Het grote voordeel van All Seasons is dat men deze kan toepassen vanaf -10°C. Wel is ook hier de minimaal vereiste temperatuur voor de bus zelf 5°C.

High Volume

Hoe kan ik een maximaal volume isolatieschuim bekomen?

Het maximaal volume bekomt men door het product in niet te dikke lagen aan te brengen en licht te bevochtigen tussen de lagen door (vb. met plantenspuit)

Vochtopnemers

Vochtopnemer

Mag ik vochtopnemers ook in slaapkamers plaatsen?

De Rubson vochtopnemer veroorzaakt absoluut geen schadelijke dampspanning en mag dus vostrekt veilig in alle ruimten geplaatst worden.

De vulling van de vochtopnemer wordt keihard en ik zie geen water in de bak. Is dit normaal?

De vochtopnemer zal eerst vocht opnemen en hard worden. Pas als de vulling verzadigd is zal het opgenomen vocht het zout oplossen en in de bak beginnen druppelen. De snelheid van dit alles hangt af van de heersende luchtvochtigheid en het kan inderdaad weken duren voor er water in de bak komt.